dimecres, 24 de febrer del 2010

La política 2.0 en l’àmbit local: Copons, una passa endavant


Article sobre el projecte 2.0 de l'Ajuntament de Copons, s'exposen els passos endavant i s'analitzen els punts que cal corregir.

5 comentaris:

  1. Hola Ricard,

    T'agraeixo molt el teu article. Perquè ajuda a entendre els avantatges i les problemàtiques de projectes que treballen per l'acció de consens d'una forma realment oberta i pedagògica. També perquè ho has anat fent de forma periòdica i constructiva, i això dóna molt valor a la teva visió.
    Estic d'acord amb l'enfoc de l'article i el teu anàlisi, però m'agradaria matisar algunes coses des de la meva pròpia experiència en la iniciativa:

    1. L'activitat en els primers mesos, a l'espai virtual, era desmesurada. Tingues en compte el volum de ciutadans, el número de projectes que hi ha darrera d'aquest consistori. Jo crec que la gent (si ho creu) anirà participant de forma més moderada i raonada.

    2. Els colors polítics en la representació municipal són força complicats. Copons té llista del PSC, perquè algú amb molta energia va treballar perquè aquesta llista fos una realitat. El PP, també oferia alternativa amb una representació una mica llunyana (Palencia sinó recordo malament). Esperem que el ritme d'implicació no és pari, i més enllà de quin és el partit,ciutadans del municipi s'impliquin en la responsabilitat de govern. No estic segur que sigui tant fàcil. Altres eleccions hi ha hagut partits cercant gent per fer llistes i no n'han trobat. Els desitjo millor sort, aquest cop!

    3. La participació en els mitjans de comunicació ha tingut una doble basant: positiva, perquè dóna a conèixer al poble per unes bones pràctiques; i dolenta, per les enveges que això també genera. La condició humana és així. De totes maneres, la rellevància que més valoro del projecte és la del àmbit acadèmic (i no estrictament reglat): universitats, col·loquis, xerrades,....molt i molt interessants (i que han portat molta feina i satisfaccions a un servidor).

    4. La participació del Carles Mas, a qui agraeixo públicament el suport en el projecte, ha sigut fonamental. Ell i jo varem assumir el rol de respondre, moltes vegades, després d'una reunió de grup o una consulta al grup, directament. Moltes vegades ho fèiem explicant que era una decisió de grup. Malauradament no sempre s'ha volgut entendre i això va conduir a generar un perfil “d'Ajuntament”. Personalment opino que no és la millor de les opcions, però el desgast personal era molt important.

    5. Reforço la idea i la feina que s'ha fet perquè el debat és traslladés al carrer. El que em sembla fonamental per valorar l'èxit d'una proposta a Internet. I l'esforç que hem fet per fer unes jornades on es demanava la implicació de la gent a ajudar-se entre ella i trencar l'esquerda digital (resposta petita, però valorant el número de habitants molt positiva).

    ResponElimina
  2. 6. En aquest punt és on haig de matisar més el teu punt de vista. L'Ajuntament, amb un esforç pedagògic important darrera, ha vinculat el procés de decisió a la participació de la gent. Com tu dius, accions de govern ja s'han treballat i construït entorn a la participació de la ciutadania. Més enllà de l'eina (una més). Però si valores el número de decisions que s'han matisat des d'aquesta participació són importants tenint en compte l'índex de massa crítica que hi ha darrera i del volum de projectes. L'Ajuntament valora molt la participació del ciutadà, en definitiva nosaltres (el consistori) ho som. I avui mateix exposarà un tema important (“L'aparcament del poble”) abans de prendre decisions fermes. Estem orgullosos de plantejar un tema com aquest, que fa anys que se'n parla, que veïns es critiquen entre ells (a vegades de forma oculta), que genera un banc de problemes i seguretat en el poble... i que fins ara havia costat de trobar solucions i aplicar-les. A veure com funciona, estic segur que bé, i quin grau d'implicació hi ha.
    L'experiència prèvia del reciclatge està sent un èxit: la gent col·labora, en gran mesura, en reduir la despesa d'escombraries. Per mi aquest és el millor projecte 2.0 de l'Ajuntament, i la presencia a la xarxa ha sigut irrisòria. Per tant, si solucionem el problema de l'aparcament, el fet de que la xarxa sigui un element fonamental o no, no ens preocupa gens. Volem solucionar un problema que preocupa a la gent.

    7. Les reunions de poble s'han programat cada any. Avui en publiquem una pel 17 d'abril. Tens raó, són poques, però tenint en compte la feina d'agenda de regidors, i la possibilitat de contactar fàcilment online/offline és una periodicitat que creiem correcta.

    8. Tenint en compte que el consistori no ha oblidat l'eina, la iniciativa ciutadana ha realitzar propostes, per crear força, preguntar o posar en dubte sempre ha estat oberta. Tampoc hem jugat a fer “populisme” (molt freqüent en entorns polítics, també offline) i hem assumit responsabilitat de govern en les respostes.

    Però vaja, tot té un fi. Aquest equip de govern canviarà i Copons seguirà construint el seu projecte. T'animo, us animo, a participar d'aquesta responsabilitat de govern. Quan un equip de govern entra a representar és hereu de decisions, inevitables, i deixarà decisions que condicionaran accions de govern posteriors. Animo a equips de govern posteriors a obrir espais com aquests, a la xarxa i fora d'ella. A articular debat, a investigar formes de representació més democràtiques,.. I sobretot, a compartir coneixement!

    Visca Copons!

    Ricard Espelt
    Regidor de Noves Tecnologies i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Copons

    PS: He fet la resposta en dos comentaris, perquè no deixava publicar més de 4096 caràcters. M'enrotllo massa! :)

    ResponElimina
  3. Amb les TIC i gent com tu segur Ricard q la manera de fer política canvia per fi!!! gràcies!! jordi

    ResponElimina
  4. Hola Ricard Ribera,
    Em sumo al teu article. Ben escrit i amb aportacions correctes. Nomès m'agradaria matissar unes coses. Si no m'equivoco ets de Manresa. Has de canviar d'ulls i posar-te a al vida d'una pobla ció de 300 persones. Potser ja ho has fet, però si és així per mi no hi has acabat d'entrar. Et parla un noi de Sant Martí Sesgueioles, 300 i poques persones. I el que crec que hem de valorar més positivament de copons 2.0 NO són les estadístiques que ens aporten certs programes de les entrades que el portal rep. No. Hem de situar Copons 2.0 i Ricard Espelt en aconseguir que l'Alta Anoia entres en una nova dinàmica, de difícil realització si Copons i Ricard no haguèssin arriscat i portat a terme la seva acció. Això treca barreres. I en aquest cas barreres tecnològiques, en una futura comarca que actualment té problemes de telefonia mòbil, TDT i internet. Jo crec que aquesta revolució ha fet un canvi de mentalitat de tota la piràmide de població, perquè allò escrit al fòrum del facebook es trasllada a la tertúlia del café, a la sortida del cole dels nens, etc. i a l'inrevés. Com apunta el Ricard, el més important és que s'ha trobat una nova via de comunicació entre Ajuntament i conciutadans, una altra via que molts d'altres pobles voldriem tenir i no en podem disposar. Ni d'això, ni de reunions informatives, ni de plens interactius, ni de respostes satisfactòries, ni ...

    ResponElimina
  5. Hola a tothom!
    no esperava aquest allau de comentaris i matisos, la veritat és que m'ha alegrat el vespre. Ricard, les teves respostes són un luxe!!!! Em poso a escriure sense massa esquema, perdoneu el desordre.
    Primer de tot dir que la voluntat d'aquest article és ressaltar que tot allò aconseguit té molt perill de quedar-se en no res, crec que no s'han canviat tant les consciències com es pensa, per part de l'Ajuntament sí però per part de la gent no, diria que la gran majoria ja no entra al facebook i els seus canals de participació són els mateixos que fins fa dos anys. El nivell de participació de l’inici era enorme, desmesurat, però és que ara és tot el contrari. Es pot arreglar sent-ne conscient i posant temes sobre la taula.
    Reconec que no sóc cap fan de l'entorn 2.0, no el considero un nou paradigme, potser perquè no el conec prou, però el crec útil, l'entenc com a eina, és a dir, com una part d'un tot: la participació. Una participació que a més de tenir canals administratius ha de tenir la base en l'organització de la gent, el poder en sentit republicà (una idea que ja he comentat alguna vegada al bloc d'en Ricard). Un tema que no m'acaba de convèncer és la idea de la búsqueda del consens, la política, com tot en la vida, és una activitat dialèctica fruit d'interessos contraposats i influenciada per la correlació de forces, les propostes responen a aquests interessos i per això molt sovint no hi ha punt de trobada. Per això em quedo amb l'eina i no acabo de compartir la filosofia. Repeteixo que és un gran salt per una vila com Copons.
    M’alegra saber que es donaran espais a la participació fora de la xarxa, aviam si el tema de l’aparcament els genera amb força. Penso que les reunions de poble són massa distants, si no se’n fan de genèriques, el tema de l’aparcament o d’altres processos les poden enllaçar.
    Respecte a altres matisos que s’han comentat . Que el tema del partit polític surti a l’article dista molt a que prefereixi els senyors de Palència que tenien una interès desmesurat per l’Ajuntament de Copons ni m’atraguin els qui volen presentar-se o es presentaven. Respon a 3 cosetes: una imprescindible: situar el lector de l’article en què és Copons; les altres dues són més personals: no compartir que es faci servir l’adjectiu d’independent quan no se’n és (ser independent no és ni bo ni dolent, de fet prendre partit i un marc col•lectiu per mi és un pas endavant) i, per últim, perquè fa masses anys que el PSC no fa honor a la segona lletra de les seves sigles.
    Marc, pot ser no he entrat prou bé en el que és Copons, com bé dius visc a la futura capital de la vostra vegueria (perdoneu la broma, una salutació fraternal a l’Alta Segarra!!), però passo moltes estones a Copons. Aquest canvi que dius és important, però és un salt endavant de part de l’administració, que potser no avarca a tota la població, per temes intrínsecs al projecte però sobretot per cultura política de la gent.
    Visca Copons.
    Firmat: Ricard 3 jejeje (Ricard 2 Espelt, sempre estarem a la cua!!!)

    ResponElimina